Szörcs.hu, a magyar kereső

A Szörcs magyar fejlesztésű kereső. Egyelőre még béta, kísérleti fázisban van, ezért regisztráció szükséges a használatához.

A Szörcs (szorcs.hu) névválasztása egész jó: rövid, frappáns, könnyen megjegyezhető és elég laza. Habár weblapjukon sokat nem árulnak el magukról, állítólag néhány egyetemista fejleszti, akik azt ígérik, hogy ez más lesz mint az angol szörcs (azaz a Google), ugyanis kifejezetten a magyar webre készül, a magyar oldalakat részesíti előnyben, jól kezeli az ékezetes betűket és képes megérteni a szinonimákat, elvonatkoztatni a ragoktól stb. Egyszóval, ha magyarul keresünk, akkor használjuk inkább a szorcs.hu-t. Lássuk tehát, mit is tud!

Az oldalra belépve (egyelőre) rövid összefoglalót láthatunk a Szörcs lényegéről. Ha ki szeretnéd próbálni, a főoldalon meg kell adnod az e-mail címedet, amire elküldenek egy belépési jelszót. Kicsit fapados a feliratkozás, de fogjuk rá a teszt fázisra.

szorcs.hu

Bejelentkezés után végre megjelenik a Szörcs igazi főoldala, egy egyszerű és jól látható keresővel. A design tetszetős, nincs elbonyolítva, a logó is könnyen megjegyezhető, habár a szorcs.hu feliratra talán nem lett volna szükség (a Google logóra sincs felírva, hogy google.com), szerintem kicsit redundáns. A felirat – szörcsölöm! – kétségtelenül laza, az angolul nem értőket viszont elsőre lehet, hogy kissé zavarni fogja.

A bejelentkezésnek megvan az az előnye, hogy a Szörcs tárolja a „Beállítgatásainkat” mint, hogy új ablakban jelenjenek-e meg a linkek vagy tárolja-e az előzményeket. Az előzmények sajnos csak egy egyszerű lista a keresett kifejezésekről, kicsit hiányolom a főbb találatok vagy a találatok számának feltüntetését. A jobb felső sarokban levő, erősen rózsaszín linkkel beküldhetjük az esetleges hibákat, de a készítők méltatásokat/ötleteket is szívesen fogadnak.

szorcs.hu – Weblap.ro

A keresési találatok a jól megszokott Google-stílusú információk mellett, tartalmaznak egy kis képet az adott oldalról, ami nagyon szemléletes. A szokásos 10 helyett, a Szörcsben 20 találat jelenik meg indulásból, ami nagyon jó – a Google tízes listája szerintem kevés, sokan ugyanis lusták tovább kattintani. További újdonság, hogy akár nagyobb szövegrészleteket is kihoz, sőt egyes szövegekhez külön képet is társít. A találati listákban a videókat is kihozza, amelyek helyben akár le is játszhatók. Ezen kívül egyes találatok alatt (nem tudni mi alapján válogatva) megjeleníti az adott oldal válogatott tartalomjegyzékét, vagy hasonló oldalait. A készítők azt ígérik, hogy különös figyelmet fordítanak a hírek és blogok elemzésére, így valószínűleg ezekre részletesebb találatokat adnak. Egyelőre még nem látszik, hogy hány találatunk van egy adott kifejezésre, de állítólag ezen is dolgoznak még a fiúk.

szorcs.hu – Orbán Balázs

A Szörcs keresési algoritmusa titkos, de állítólag kettő is van belőle. A fejlesztők állítása szerint más, népszerű keresők találataival is összevetik az eredményt, és ha nagy az eltérés, akkor tovább finomítják azt.

További információkat találsz a magyar keresőről a Szörcs blogjában vagy a Twitteren. Fejlesztéseik egyik fura melléktermékeként a fiúk kifejlesztettek egy vicces alkalmazást, amely a böngésző információi alapján megpróbálja kitalálni, hogy fiú vagy, vagy lány.

Én minden esetre sok sikert kívánok a csapatnak, erőfeszítéseiket nagyra értékelem. Úgy gondolom, hogy ha a srácoknak sikerül olyan keresőt kifejleszteniük, amely magyar vonatkozásban relevánsabb információt fog szolgáltatni, mint nagyobb testvérei, akkor lehet jövője a magyar piacon, különben továbbra is mindenki a jó öreg Google-t fogja használni.

 

Hozzászólások

{Az e-mail címet és a hozzászólást aktivációs levéllel ellenőrizzük.
Nem jelenítjük meg és nem adjuk ki harmadik félnek.}

Hogyan formázhatom a hozzászólásomat?

#3  haris  –  2015.01.09. 00:20

A te hozzászólásod...

#2  Sanya  –  2012.06.23. 18:13

Nincs ilyen oldal http://szorcs.hu/

#1  weblap.ro  –  2009.10.05. 12:00

Sajtos István, a Szörcs.hu vezető fejlesztőjének előadása a Budapest New Technology Meetup 2009 szeptemberi eseményén:

Írás jellemzői

Szerző

Buzogány László

Jogok

Az írás tartalmának bármilyen felhasználása csak a szerző engedélyével lehetséges.

Kategória

KÖNNYŰ (Könnyű, szórakoztató írások, érdekességek a nagyvilágból programozói szemüvegen keresztül.)

Feltöltve

2009.09.16.

Módosítva

2020.02.06. 00:49

Hozzászólás

3 darab

Címkék

szörcs.hu, szörcs, magyar, kereső, keresők, Google

Kapcsolódó írások