Millió dolláros ötlet

A millió dolláros weblap története 2006 januárjában indult egy angliai kisvárosban, Wiltshire-ben. A briliáns ötlet egy Alex Tew nevű, 21 éves, hétköznapi srác agyából pattant ki, aki egyetemi tanulmányaira és néhány pár zoknira szeretett volna pénzt szerezni.

Alex Tew2005 augusztusában, egy fülledt nyári estén, éjfél tájban, Alex a szobájában ücsörgött egy füzetkével a kezében, és ötleteket gyűjtött arra, hogyan szerezhetne pénz egyetemi tanulmányaira. Valami olyan ötleten jártatta az eszét, ami elég kreatív ahhoz, hogy megragadja az emberek fantáziáját, és persze sok pénzt is lehessen vele keresni. És egyszer csak beugrott! Olyan dolgot talált ki, ami nemcsak gazdaggá, de egy csapásra híressé is tette őt, bekerülve ezzel az internettörténelembe!

Alex kitalálta, hogy készít egy weblapot, amelyen elhelyez egy 1000×1000 pixel méretű hirdetőtáblát. Ezután megpróbálja a tábla pixeleit egyenként eladni, minden pixelért pontosan 1 dollárt kérve. Ez elsőre nem tűnik soknak, de kiszámítva hamar rájövünk, hogy itt kerek egy millió dollárról van szó, ha sikerül a tervét véghez vinnie. A megvásárolt (minimum 10×10 pixel méretű) területre minden vevő elhelyezheti a saját reklámbannerét.

Ennyi?

Igen, ennyi. És miért akarna bárki is pixeleket vásárolni Alextől? Először is a srác a weblapot milliondollarhomepage.com-nak, azaz millió dolláros weblapnak nevezte el. Másodszor, mivel a legkisebb, 10×10 pixeles terület csupán 100 dollárba került, sikerült meggyőznie pár ismerősét, hogy vásároljanak néhányat az első pixelekből. Hamarosan a helyi sajtó tudomására jutott, hogy valaki pixeleket árulgat. A történet érdekesnek ígérkezett, ezért megkeresték Alexet, aki elmondta tervét. Miután néhány újságban és az inteneten is megjelent a hír, az emberek még jobban figyelni kezdtek a jelenségre, és egyre több vásárló is érkezett.

Pár hét alatt olyan sok embert kezdett érdekelni a pixeleket árusító srác sztorija, hogy a hír már a vezető újságokba, az intenetes hírportálokra, de még a tévébe is bekerült. Igen ám, de az oldal hirtelen jött népszerűsége megnövelte a pixelek iránti keresletet is – és Alex éppen ezt szerette volna elérni. Éjt nappallá téve dolgozott a bannerek feltöltésén, szabadidejében pedig interjúkat adott. Néhány nap múlva Alex ötlete bejárta az egész világot, aminek hatására egyre nagyobb cégek, egyre nagyobb bannereket kezdtek vásárolni tőle.

The Million Dollar Homepage

Az üzlet olyannyira beindult, hogy egy hét múlva már csak néhány ezer pixel maradt gazdátlanul. Alex úgy döntött, hogy az utolsó 1000 pixelt árverésre bocsátja. Ez is jól sült el, ugyanis az utolsó 1000 pixelért nem kevesebb, mint 38 100 dollárt kapott.

Ráeszmélve a trükk lényegére, rövid időn belül megjelentek a hamisítványok, különböző neveket kitalálva készítették a hasonmás oldalakat. A módszer azonban Alexen kívül, senki másnál nem működött. Nem működhetett, hiszen ő volt az, aki az egész őrületet kitalálta, ő volt „A millió dolláros weblap” megalkotója.

 

Hozzászólások

{Az e-mail címet és a hozzászólást aktivációs levéllel ellenőrizzük.
Nem jelenítjük meg és nem adjuk ki harmadik félnek.}

Hogyan formázhatom a hozzászólásomat?

Írás jellemzői

Szerző

Buzogány László

Jogok

Az írás tartalmának bármilyen felhasználása csak a szerző engedélyével lehetséges.

Kategória

KÖNNYŰ (Könnyű, szórakoztató írások, érdekességek a nagyvilágból programozói szemüvegen keresztül.)

Feltöltve

2009.09.06.

Módosítva

2020.02.06. 00:49

Címkék

millió, dollár, dolláros, weblap, alex tew, milliondollarhomepage, ötlet, brilliáns, pénz

Kapcsolódó írások