Miért NE készíttessük weblapunkat a szomszéd sráccal?

Pénzügyi megfontolásból vagy csak kényelemből hajlamosak vagyunk a könnyebb utat választani, és egy ismerősre, a „szomszéd srácra” vagy a rokonunkra bízni a weblapkészítést. Felsoroljuk milyen veszélyeket rejteget egy ilyen döntés!

Negatív megítélés: Weblapodon mindenki elsőre látni fogja, hogy amatőr munka, és ez alapján fog megítélni téged és vállalkozásodat is. Egyesek számára a weblapunk az, amivel legelőször találkozik cégünk/nevünk kapcsán. Mindenki tudja, hogy az első benyomás mennyire fontos, ezért jobb ha döntünk: vagy csinálunk valami ütőset vagy neki sem fogunk!

Elfecsérelt idő és pénz: A weblap olyan mint egy jó befektetés. Ha elegendő energiát és/vagy pénzt áldozunk rá, fáradozásaink megtérülnek. És ez érvényes a személyes weblapokra, blogokra is, hiszen ezeket azért csináljuk, hogy népszerűségünket növeljük. Románia egyik legjobban menő webáruházában évente több tízezer laptopot adnak el. Vajon az ők weblapjukat is a szomszéd srác csinálta?

Nehézkes frissítések: Mivel a szomszéd srác valószínűleg nem ért a programozáshoz, olyan weblapot készít, amelyben minden módosítást, kiegészítést csak az ő segítségével lehet elvégezni. Persze az ő türelme is véges, így egy idő után lassan elmaradoznak a frissítések, a szövegek már nem lesznek aktuálisak, a weblap elavulttá válik. Ezzel szemben a profi weblapok beépített adminisztrációs felülettel rendelkeznek, amellyel az oldalak szerkesztése gyerekjáték, ráadásul akármelyik internetre kapcsolt gépről elvégezhető. És nem beszéltünk arról az esetről, ha a szomszéd srác mondjuk elköltözne...

Nem megfelelően használt modulok: Weblapod indulásból nem tartalmaz egyebet, mint sima szöveget és képet. Idővel azonban szükségesnek érzed szavazógép, vendégkönyv, blog vagy esetleg fórum beüzemelését. A szomszéd srác persze nem mondja azt, hogy nem ért hozzá, inkább keres a neten pár ingyenesen használható cuccot és valahogyan beeszkábálja a weblapodba. Az eredmény siralmas: az új elemek designja egyáltalán nem talál a régiekével, a szavazás eredményét csak egy másik, külső weblapon lehet megnézni, a fórumot csak belső oldalként (frame) sikerült beilleszteni, ezzel teljesen összezavarva a keresőket stb.

Nem kívánt reklámok: Ha netán a tárhelyen is spóroltál, és valamelyik ingyenes szolgáltatót választottad, weblapodon elkerülhetetlenül megjelennek a különböző reklámok, hirdetések. Kis idő elteltével a szomszéd sráccal együtt értetlenkedve nézitek, hogy vajon miért hozza ki a kereső a „szexi fehérneműk” kifejezésre a te oldaladat.

A keresők messze elkerülnek: Mivel a szomszéd srác nem ért a keresőoptimalizáláshoz weblapodat nem fogják megtalálni a keresők, vagy ha véletlenül megtalálják, nem azokra a kifejezésekre, amelyekre te szeretted volna (lásd az előző bekezdést).

Esetlen design: Mivel a szomszéd srác nem képzett designer, valószínűleg a weblapodhoz használt gombokat, mütyüröket, Flash-animációkat az internetről tölti le, amelyek persze csöppet sem hasonlítanak egymásra, weblapod következetlenné és stílus nélkülivé válik.

Lassú betöltés: Míg egy profi webprogramozó a bájtokkal zsonglőrködik, hogy a weblapot minimális méretűre csökkentse, addig a szomszéd srác gondolkodás nélkül feltölti az 5 MB-os fényképet, amelyet aztán HTML-ből apró ikonkává kicsinyít. Tudva azt, hogy egy programozó egy oldalt akár 200 KB alá is képes optimalizálni, nem nehéz megsaccolni, hogy a szomszéd srác által készített oldal kb. 25-ször lesz lassúbb. És itt még csak egy képről beszéltünk...

Sötétben tapogatózás: Mivel a szomszéd srác nem hallott még a látogatói statisztikákról, valószínűleg sosem fogod megtudni, hogy weblapodat hányan látogatták, miközben mások a látogatók minden mozdulatát képesek figyelni.

E-mail címek: Azon csodálkozol, hogy lehet valakinek buzogany.laszlo@weblap.ro az e-mail címe, miközben a tiéd laszlobb2009@yahoo.com? Ne a szomszéd srácot kérdezd!

Mindezek ellenére értékeljük a szomszéd srácok munkáját, jóindulatuk köszönetet érdemel!

 

Hozzászólások

{Az e-mail címet és a hozzászólást aktivációs levéllel ellenőrizzük.
Nem jelenítjük meg és nem adjuk ki harmadik félnek.}

Hogyan formázhatom a hozzászólásomat?

#9  weblap.ro  –  2012.02.04. 15:23

Persze lehetnek kivételek, ezt nem állítom. Lehet, hogy éppen egy ügyes szomszéd srácot fog ki, és az is lehet, hogy a szomszéd srácnak annyira jól sikerül egy-két munkája, hogy végül ő is ezzel fog foglalkozni élete végéig.

#8  Silvania.eu  –  2012.02.02. 08:48

Amit a "szomszéd" is srác tud : ha wordpressel dolgozik és a megfelelő "pluginokat" alkalmazza, ugyanazt az eredményt éri el, mint azok akik profiknak vallják magukat. Például én egy ilyen fogadásból szerkesztettem egy weblapot : a keresőkben jobban van poziciónálva ugyanazon kulcsszavaknál. ( www.silvania.eu), mint a "profi" weblapja.

#7  weblap.ro  –  2010.08.12. 22:25

Kedves molnarmihaly! Nem igazán értem, hogy mi itt a probléma. Persze, a weblaptörlés az csak egy vicc, szerintem egyértelmű. A weblapkészítés szerintem elsősorban nem pénzkérdés, mivel szellemi munkáról van szó inkább tapasztalat és sok tanulás szükséges hozzá. És hát nem mindegy, hogy valaki csak hobbiból csinálja vagy évek óta csak ezzel foglalkozik. Ha például én házat szeretnék építtetni, akkor inkább szakemberre bíznám, mint a haverjaimra, mert inkább megfizetem a minőséget, minthogy összeomoljon a házam. Ez persze nem azt jelenti, hogy a haverjaim nem jó fejek, csak éppen nem ebben profik, hanem valami másban.

Azt, hogy miért beszélek többes számban megmagyarázom a Magunkról menüpontban, és ez is többé, kevésbé vicces dolog, mint komoly. Amúgy meg egyéni vállalkozásom van, ami jogilag teljesen egyenértékű a céggel, ugyanúgy fizetek adót, számlát adok stb., nem igazán értem, hogy ezzel mi a problémád...

#6  molnarmihaly  –  2010.08.12. 15:00

Weblap törlés 50 ronért? és KORREKT az ár? Ez egy április 1-i viccnek esetleg :))...sméghogy a szomszéd srác...szerintem László nagyképű vagy. Azt megértettük, hogy laikusok inkább csak a saját pcjükön készítsenek honlapot mielőtt azt publikussá tennék, viszont a hiba nem a szomszéd sráccal van mindaddig míg Romániában és Magyarországon az internetes kultúra a béka hasa alatt 500 méterrel van. Lehet, hogy a szomszéd srác infós egyetemista és még nincs elég pénze, hogy a kellő eszközökbe pénzt fektessen, ugyancsak ahogy te eddig egy PFA-t tudtál létrehozni, vagyis majdnem semmibe nem fektettél pénzt, esetleg a tanulásba de ez is relatív. Én nem vagyok laikus, nem most írtam meg az első sor kódomat és szerintem hagyni kell a szomszéd gyereket. Lehet a szomszéd gyerek holnap felvásárolja a cégedet a kölcsön kért/lottón nyert/örökölt pénzel. Egy szó mint száz, a szomszéd gyerek lehúzása nem jó marketinges fogás, viszont a profizmus az igen. Mindent el kell kezdeni valahol :). (és nem beszélve arról, hogy te többes számban beszélsz a cégetekről, miközben neked egy szabadúszó engedélyed van, egyszemélyes egyszerű vállalkozás)

#5  Jeanmitchel  –  2010.04.28. 01:22

Én vagyok a szomszéd srác, aki nem a szomszéd srácnak készíti a weblapot, hanem saját magának.A szomszéd srác, amikor megtudta, hogy egy weblap mögött még egy html file állhat pl, eszébe jutott hogy megszerzi a html-filet. Aztán eszébe jutott, hogy mivel van 8 premium domainje valahonnan, ezért rak mögéjük egy képet. Aztán más komplett oldalnak a forráskódját másfél nap alatt backspacelve visszabontotta és megkapta a kép kódját. :) itt kezdődött minden.Aztán mint csecsemő az anyanyelvet, ő a scripteket.. fel sem állt a géptől kilenc hónapja és napi 12 órát php scriptekben kalandozik.Megálmodott egy 12 tényezős portálrendszert, ami 9 hónapja készül, és baromi nagy durranásnak mutatkozik.. van benne szinte minden, ami a neten előfordul :)beszámoló hamarosan :) jeanmitchel

#4  weblap.ro  –  2010.02.14. 11:04

Akciós ajánlat! A weblap.ro vállalja, hogy a szomszéd srác által olcsón és gyorsan elkészített weblapodat mindössze 50 RON-ért letörli. Csak a szerverhozzáférést kell magadnod, a törlést a legrövidebb idő alatt elvégezzük. Várjuk megrendelésedet!

#3  weblap.ro  –  2009.09.24. 09:50

@6w5m5jm: Akkor köszi, de nem vállaljuk ;) Amúgy nagyon fantáziadús nevet választottál...

#2  6w5m5jm  –  2009.09.23. 20:53

...és ha te vagy a szomszéd srác?

#1  weblap.ro  –  2009.09.10. 00:14

Ha a szomszéd srác weblapot szeretne, küldjétek hozzánk!

Írás jellemzői

Szerző

Buzogány László

Jogok

Az írás tartalmának bármilyen felhasználása csak a szerző engedélyével lehetséges.

Kategória

INFÓ (Általános tudnivalók, válaszok a leggyakrabban feltett kérdésekre – ügyfeleknek ajánljuk.)

Feltöltve

2009.09.06.

Módosítva

2020.02.06. 00:49

Hozzászólás

9 darab

Címkék

szomszéd srác, rokon, ismerős, profi, pénz, idő, weblapkészítés, weblap készítése, weblap csináltatása, csinláltatás, csinláltatássam, terveztet, terveztetés, készíttet, készíttetés, miért ne, rossz weblap, gyenge weblap, hibás weblap, béna weblap, szar weblap, csúf weblap, csúnya weblap, rusnya weblap, amatőr weblap, ingyen weblap, olcsó weblap, weblap

Kapcsolódó írások