Mi az RSS?

Valószínűleg találkoztál már ezekkel a fogalmakkal: RSS, hírfolyam, feed, csatorna. De tudod is, hogy mik ezek? Használod is őket? Ha elmondjuk, milyen hasznosak, valószínűleg fogod!

A régi és az új módszer

Az interneten az információszerzésre két módszer is van: a régi, lassú módszer és az új, gyors módszer.

A régi módszer szerint elindítod a böngészőt, megnyitod a kedvenc blogoldalaidat, megnézed, van-e valami újdonság – nincs. Továbbmész a kedvenc hírportálodra, ott is megnézed van-e új hír – nincs, és így tovább. Akárhányszor valami olyasmit keresel, ami nincs ott, időt veszítesz!

Az új módszer szerint a dolgok megfordulnak, és nem neked kell az újdonságok után kutatnod, hanem azok jönnek el hozzád. Így egy oldalon láthatod az összes téged érdeklő témát anélkül, hogy folyamatosan ellenőrizned kellene, jelent-e meg valami új.

Mit kell tenned?

Ahhoz, hogy az új, gyors módszert használhasd, két dolgot kell tenned:

  1. Szükséged van egy olyan oldalra, amelyen megjelennek majd ezek az újdonságok. Az ilyen oldalakat/programokat olvasóknak (aggregátor, reader) nevezzük. Többféle olvasó létezik, ezek általában ingyenesek, csupán regisztrálnod kell magad hozzá. A legnépszerűbbek a Google Reader, a Bloglines, a NewsGator és a My Yahoo!.
  2. Össze kell kötnöd az olvasódat a kedvenc weblapjaiddal, azaz fel kell iratkoznod az illető weblapok újdonságlistáira.

Ettől kezdve minden újdonságot egy helyen, az olvasódban fogsz megkapni. Az alábbi képen a Google Reader látható: bal oldalon vannak azok az oldalak, ahová feliratkoztál, jobb oldalon az aktuális, friss hírek sorakoznak, időrendi sorrendben.

Google Reader

Az olvasóprogramok adott időközönként (pl. 10 percenként) ellenőrzik a felíratott oldalakat, és ha új anyagot találnak, azt azonnal megjelenítik.

Alapfogalmak

A fentiek megvalósításához szükséges, hogy a követni kívánt weblapok (pl. blogok, hírportálok) elkészítsék a saját újdonságlistáikat. Ezt a folyamatosan frissülő listát nevezzük RSS-hírfolyamnak (RSS-csatornának, RSS-feednek vagy egyszerűen RSS-nek). A hírfolyamok egységes formátumban írják le az adott oldal híreit, tartalmazzák a hír címét, dátumát és rövid kivonatát, valamint annak az oldalnak a linkjét, amelyen a teljes tartalma megtalálható.

Ahhoz, hogy egy RSS-hírfolyamra feliratkozhassunk, tudnunk kell annak címét. A weblap.ro RSS-hírfolyamának címe például: http://weblap.ro/rss/blog.xml

Egyes weblapokon az RSS-hírfolyamokat speciális ikonokkal jelzik. Jellegzetes RSS-ikonok:

RSS-ikonok

A speciálisan erre a célra kifejlesztett olvasókon kívül egyes böngészők és levelezőprogramok is képesek RSS-hírfolyamok megjelenítésére. A Mozilla Firefox például így:

RSS-ikonok

 

Hozzászólások

{Az e-mail címet és a hozzászólást aktivációs levéllel ellenőrizzük.
Nem jelenítjük meg és nem adjuk ki harmadik félnek.}

Hogyan formázhatom a hozzászólásomat?

Írás jellemzői

Szerző

Buzogány László

Jogok

Az írás tartalmának bármilyen felhasználása csak a szerző engedélyével lehetséges.

Kategória

INFÓ (Általános tudnivalók, válaszok a leggyakrabban feltett kérdésekre – ügyfeleknek ajánljuk.)

Feltöltve

2009.09.06.

Módosítva

2020.02.06. 00:49

Címkék

rss, rss hírfolyam, rss csatorna, rss feed, rss olvasó, rss reader, rss aggregátor, xml, böngésző

Kapcsolódó írások