Melyik a legjobb böngésző?

Írásunkban körképet adunk az internet legnépszerűbb böngészőiről, bemutatjuk azok előnyeit és hátrányait, de elmondjuk személyes véleményünket is az egyes termékekkel kapcsolatban.

Piaci eloszlás

Nem törekszünk teljességre, ezért csupán az 5 legnépszerűbb böngészőt elemezzük, ezek az Internet Explorer, a Mozilla Firefox, a Safari, a Google Chrome és az Opera. Az alábbi grafikon a böngészők használati statisztikáit mutatja (forrás: NetMarketShare, 2011. november).

Böngészők használati statisztikája: 2010. december

Jellemzők

Az Internet Explorer népszerűségét minden bizonnyal annak köszönheti, hogy az összes Windows operációs rendszerhez automatikusan adják (jelenleg a számítógépek 90%-án fut Windows). Szakemberek szerint, ha már Explorert használunk, akkor minél előbb váltsunk át a legújabb, 8-as verzióra. Ez a verzió ritkábban fagy le, lehetőséget ad a privát böngészésre (Lehetővé teszi az internet böngészését anélkül, hogy a program megjegyezné az eközben meglátogatott webhelyek és oldalak adatait.), ám sajnos még mindig sokkal lassúbb és több erőforrást használ mint versenytársai. Biztonsági szempontból az Explorer használata a legveszélyesebb, az ActiveX komponensek {Az ActiveX arra szolgál, hogy egy webszerver programot tudjon telepíteni egy Windowst használó gépre. Ez nagyon hasznos a szoftverjavítások központilag irányított elvégzésére, de sajnos ezt a lehetőséget a rosszindulatú hackerek is kihasználják, a kártékony programok nagyrésze éppen az ActiveX segítségével kerül a gépre az ilyen webszerverek meglátogatásakor. Ma már sok biztonsági szakember az ActiveX-et tartja az első számú veszélyforrásnak.} miatt ugyanis gyakran kémprogramok {Kémprogramnak (angolul spyware) nevezzük az olyan, főleg az interneten terjedő számítógépes programok összességét, amelyek célja, hogy törvénytelen úton megszerezzék a megfertőzött számítógép felhasználójának személyes adatait.} kerülnek a gyanútlan felhasználó gépére.

Az ingyenes, nyílt forráskódú Mozilla Firefox 2004-es megjelenése óta folyamatosan növeli rajongótáborát. Nem véletlen, ugyanis a valaha létező legbiztonságosabb böngészőnek tartják. Vélemények szerint a Firefox 3 még sokkal jobb, kevesebb memóriát használ mint elődei, és fontos bővítéseket is tartalmaz. Messzemenően a legjobban testreszabható böngésző, száz meg száz letölthető kiterjesztéssel (add-ons). Sebességben új riválisa a Google Chrome.

Az Apple által kifejlesztett, kezdetben csak Macintosh gépeken futó Safari 2007 óta már Windowson is használható. A Safari egyszerű, világos és nagyon gyors böngésző. Rendelkezik a mai modern böngészők összes fejlesztésével, mint a fülek, a popup blocker {Nem kért felbukkanó hirdetések, felugró ablakok meggátolására szolgáló szoftver.} vagy a beépített kereső.

A Google teljes erőbedobással igyekszik csatlakozni a böngészők versenyéhez, nagy reményű szoftverével, a Google Chrome-mal. A Chrome egyedi megközelítésben ötvözi az olyan remek vonásokat, mint a sebesség, a kompatibilitás és az egyszerűség. A böngésző a komplex összetevőket egyszerű használhatósággal ötvözi. Kiemelt tulajdonságai között szerepel a flexibilis fülek használata, az Inkognitó mód a privát böngészéshez, a beépített letöltésvezérlő és az on-line task manager.

Az Opera saját meghatározása alapján „a leggyorsabb böngésző a világon!” A kis fájlméret ellenére, az összes többi böngészőt lekörözi a webes szabványok betartásával és a rengeteg beépített kényelmi funkcióival. Fut Windowson, Macen, Linuxon, de mobiltelefonon is.

Sebesség

Egy nemrégiben, a lifehacker.com-on megjelent tanulmány szerzői az említett böngészők tesztelésekor az alábbi eredményeket kapták.

Indulási/betöltési sebesség (másodperc)

A fenti táblázatban egy oldal betöltési sebességét vizsgálták. A hideg indítás a böngésző első indítását jelenti, közvetlenül a gép bekapcsolása után, míg a meleg indítás másodjára elindított böngészőt jelent. Első indításra az Opera bizonyult a leggyorsabbnak, míg meleg indításban az Internet Explorer győzött.

8 oldal betöltési sebessége (másodperc)

A grafikon a böngészők (8 oldal betöltésével mért) sebességét hasonlítja össze. A leggyorsabb böngésző tehát a Google Chrome, őt követi, alig lemaradva a Firefox.

JavaScript teszt (futtatás/másodperc)

A JavaScript {A JavaScript programozási nyelv egy objektumalapú szkript nyelv, amelyet weblapokon használnak. Kliens oldali szkript, ami azt jelenti, hogy nem a webszerveren, hanem közvetlenül a kliens gépén fut.} kódok sebessége a kliens oldali műveletek, effektek és az eseménykezelés gyorsaságában mutatkozik meg. A tesztben azt mérték, hogy egy adott szkript hányszor futott le egy másodperc alatt (a nagyobb szám a jobb). Ebben is a Google Chrome bizonyult jobbnak.

Memóriahasználat (MB)

Az alacsony memóriahasználat a kevesebb memóriával rendelkező gépek esetén nagyon fontos. Bár előző verziói igencsak habzsolták az erőforrásokat, mostanra egyértelműen a Firefox használja a legkevesebb memóriát.

Szabványok

Az Acid3 teszt olyan tesztoldal, amely azt vizsgálja, mennyire tartják be a webböngészők a különböző webstandardokat {A World Wide Web Consortium (W3C) egy konzorcium, amely nyílt szoftverszabványokat – „ajánlásokat”, ahogy ők hívják – alkot a világhálóra. Weblapjukon megtalálhatók az ajánlások specifikációi.}, különösképpen a dokumentum objektum modell {A dokumentum objektum modell (DOM – Document Object Model) egy platform- és nyelvfüggetlen standard objektummodell, amely a HTML, XML és rokon formátumaik szerkezetét modellezi.} és a JavaScript előírásait. A szabványok betartásának a weblapok böngészőfüggetlen, egységes és helyes megjelenítésében van szerepe.

Minél kevésbé igazodik egy böngésző a webstandardokhoz, annál nehezebb dolga van a programozónak, amikor böngészőkompatibilis weblapot tervez. A helyzetet súlyosbítja, hogy habár az új verziókban egyre több szabványt igyekeznek betartani a böngészők fejlesztői, a programozás során mégis olyan kódot kell írni, amely a régebbi verziókban is működőképes – mindaddig amíg a felhasználók száma egy adott határ alá nem süllyed. (Ilyen például az Internet Explorer 6-os, amely már őskori leletnek számít, de annyian használják, hogy a programozók kénytelenek erre a verzióra optimalizálni weblapjaikat, nem törődve a 8-as verzió újításaival.)

Az Acid3 teszt eredményei

Az eredmény magáért beszél. Míg szinte az összes többi böngészőnek (idővel) sikerült elérnie a 100 pontos álomhatárt, addig az Internet Explorer legújabb verziója is fényévekre áll még ettől!

Összefoglalás

Hogy akkor most melyiket ajánljuk? Ami bizonyos, hogy az Internet Explorert semmiképpen sem ajánljuk, a többi négy közül viszont személyes kedvencünk a Mozilla Firefox, gyorsasága, megbízhatósága és a kiterjesztések használata miatt. De hasonlóan jó választás lehet a Chrome, az Opera vagy a Safari is!

 

Hozzászólások

{Az e-mail címet és a hozzászólást aktivációs levéllel ellenőrizzük.
Nem jelenítjük meg és nem adjuk ki harmadik félnek.}

Hogyan formázhatom a hozzászólásomat?

#19  apapa  –  2015.04.08. 20:57

Én Comodo Dragont használok, gyors, csak magyarosítani kell, ami nem is olyan nehéz, kivéve a jelszavak, könyvjelzők importálását más böngészőkből. Vitathatatlanul sokkal gyorsabb, mint mondjuk a Mozilla, mert Chrome-motorral működik.

#18  Tomy  –  2012.04.30. 16:19

András Te gondolom csak megnézed az emailjeidet, meg esetleg az origón a híreket.Nem jó magadból kiindulva másokat "ösztökélni" olyanra, ami egy másik felhasználónak kevés lehet.Mint ahogy nikkel.site is írja webfejlesztőknek az opera talán az utolsó a sorban.Felsorolom az operával kapcsolatos tapasztalataimat.Lassú, nagy windowsos erőforrás igénye van, egyáltalán nem azt jeleníti meg, amit a honlapomon elkészítettem (nem minden esetben), míg a többi (még az IE is) megjeleníti.Persze webfejlesztőként fel van telepítve, hiszen Én is megpróbálom a honlapokat a legtöbb ismert és legtöbbek által használt böngészőkhöz igazítani.Sajnos amiket Te felsoroltál azok csak tényleg az átlag felhasználók "játékos" kedvét elégítik ki, de ilyen alapon ajánlott a Maxthon kipróbálásra.Ez egy IE alapú böngésző, de ugyanakkor magában hordozza a FF motorját is. Gecko és Trident motor egyben. Villámgyors és nagyon sok mindenre képes.Ha már ebből indultunk ki...www.webmester-shop.hu

#17  P. András D.  –  2012.04.14. 13:18

Én az Operát ajánlom mindenkinek.Nemrég jött ki a 11.61- es verzió. Aki profin tudja, hogy mit akar, akkor rögtön az Operát használja. Mindent be lehet rajta állítani (Még a böngésző színét is). Van rajta egy letöltő, ami hozzá tartozik, popup ablak blokkoló, fülcsoport készítő, paneles böngészés, stb...Sz'tem ez a legjobb böngésző.Mindent beinndít (Explorer - nél hiba), a biztonsági intézkedések lehetnek manulálisak, vagy automatikusak is (Firefox - nál hiba), okos böngésző - olyan okos, mint a használó - (Chrome-nál hiba), a teljes körű adatbiztonság garantált (Safari- nál hiba).

#16  nikkel.site@gmail.com  –  2012.02.19. 12:37

Én is weboldalt fejlesztek, bár nagyon egyszerűt. Az Néha le kell tesztelnem, hogy a többi böngésző mit tud produkálni. Az Internet Explorerről nem tudok nyilatkozni a jó ízlés határain belül, a legalapvetőbb műveletre sem képes. Mozila Firefox 10.0.2 viszont kiváló minden téren.

http://www.nikkel.blog.hu/

#15  workout  –  2011.12.25. 16:16

Hi all, adok neked egy jó új böngésző egy próbát, mondja el véleményét...http://theshhit.com/software-free/28-Browsers.html

#14  Rolli  –  2011.08.09. 16:57

szerintem az opera a legjobb<es meeg mobilra is jo!

#13  crazyluke  –  2011.06.27. 21:37

Jelen pillanatban megint csak a chrome a nyerő,de paranoiásoknak nem javallott :).

#11  btibib  –  2011.04.10. 20:01

A google chrome az egyik leggyorsabb böngésző, ez kétségtelen.Biztonságban a Mozilla Firefox a király.A safari, és az opera, meg a többi böngésző gyorsaságban, és biztonságban szintemind egyforma.De én most az INTERNET EXPLORER 9-et,a legujabb böngészőt használom, ésvéleményem szerint ez most A LEGJOBB BÖNGÉSZŐ.

#10  csorba.adam.88@gmail.com  –  2010.06.28. 16:48

Tetszik a cikk. Régebben mint antiwindózos Safariba jártam, de beleuntam.... Feltelepítettem a krómot, és azóta verhetetlen. Tudjuk, nem böngésző függő, de az iGoggle is nagyon jó, az is tetszik, hogy bővíthető a króm.

#9  Seamaster  –  2010.06.15. 11:31

A problemam a kovetkezo.A google chrome 4 hasznalom es a gondom az hogy 45 perc internetezes es magatol kikapcsol miert van ez igy eddig Mozilla Firefoxot hasznaltam az tokeletesen mukodot mig nem frisitettem ,de azutan mar ell sem indult Internet explorer 8 sem azt sem ertem de minden mas mukodik ugy,hogy a Chrome 45 perc es halot. Ha valaki tud otletet adni szivesen fogadom. Koszonettel Laci

#8  Áron  –  2010.06.07. 07:51

jó jó jó olyan vagy mint a varga martin more! ő is csak azt mondja te gádzsó legyé akkor olyan mint ő! és nem az a legjobb az a leggyorsabb látszik hogy egy kicsit buta vagy menj el orvoshot és vésd bele a fejedbe hogy az a leggyorsabb is nem a legjobb mert ott nagyon sok különbség van ott hogy leggorsabb meg legjobb jó?

#6  Márki,Márkica,Márkimó  –  2010.06.04. 16:33

ne hagyjuk a google chromét mert az a legjobb nem a firefox!!!!

#5  Áron  –  2010.05.19. 22:03

Jó hagyd a google chrome-t mindanyian tudjuk hogy a firefox a legjobb!

#4  sandi  –  2010.05.14. 23:03

a GOOGLE-böngészőt,és kezdő lapot azért szeretemmert intelgens,törődik a használójával,figyeli és kijavitja a hibáit,leforditja az idegen nyelvet Magyarra,gyors,mindent megtalálamit keresek,és nemtálal fel a kezdő lapra mindenféle zöldségeket.Szeretem a tiszta kezdő lapot,és majd én beállitom,hogy mit szeretnék azon még látni.Kálmán.

#3  Blabcsi  –  2010.02.15. 21:01

http://kepfeltoltes.hu/100215/1002832717K_pkiv_g_s_www.kepfeltoltes.hu_.png

#2  biagio3d  –  2010.02.12. 12:02

Google Chrome - a leggyorsabbMozilla Firefox - weboldalak/web applikaciok keszitesehez tokeletes es AJANLOTT (az egyetlen dolog ami nem tetszik hogy sok RAM-ot eszik)Internet Explorer - a legtobben ezt hasznaljak (nagy hiba, bar IE7 es IE8 sokat behozott a lemaradasbol)Safari - fancyOpera - eleg gyors, user friendly es CSS standards aware - szerintem normal user-el ezt kellenne hasznaljak IE helyett

#1  Zoli  –  2009.09.30. 20:53

A firefox a legbiztonsagosabb lehet ha nem tud semmit, csak pur htmlt. egy rendes videot sem tud lejatszani, es igen, az ActiveX-el kapcsolatban ha internet explorer-t hasznalnal akkor tudnad hogy "unsigned" activex-ek nem toltodnek be,..

Viszont a google chrome, az nagyon jo es gyors, igaz buta, de legalabb gyors.