Kéretlen e-mailek, spam-csapda

Gondolkoztál már el azon, hogy miért kapsz annyi kéretlen e-mailt (levélszemetet vagy spamet)? A válasz egyszerű: azért, mert egyeseknek ez egy nagyon jól jövedelmező üzlet. Ne légy többé áldozat, elmondjuk mit kell tenned, hogy megszabadulj a spamektől!

SpamKépzeljük csak el: ha valakinek sikerül összegyűjteni egy több ezer, esetleg több millió e-mail címből álló adatbázist és azokat napi rendszerességgel különböző ajánlatokkal bombázni, akkor ha csak minden 100. ember nyitja meg a levelet és abból minden 100. veszi komolyan, még akkor is minden 10 000. e-mail pénzt hoz a házhoz.

Hogyan szerzik meg az e-mail címünket?

Több millió e-mail cím begyűjtése nehéz feladat, gondolhatnánk. Sajnos nem. A spammerek ún. robot programokat használnak, amelyek (akár a keresők) linkről linkre ugrálva begyűjtik az egyes weblapokon megjelenített e-mail címeket, amelyekből egyre nagyobb és nagyobb adatbázisokat építenek.

Hogyan védekezzünk a spamek ellen?

A legegyszerűbb megoldás, ha nem adjuk meg az e-mail címünket idegeneknek, nem íratjuk fel internetes linktárakba, és még a saját weblapunkon sem jelenítjük meg. Így a spammerek egyszerűen nem szerezhetnek tudomást róla.

No spamHa mindenképpen szükséges megadni az e-mail címünket, akkor ajánlatos létrehozni egy olyan e-mail címet, amelyet kizárólag internetes feliratkozásoknál használunk. Ezzel a valódi – pl. magán célokra használt – e-mail címünk továbbra is spam-mentes marad.

A spamek terjedése miatt, szerencsére ma már a legtöbb e-mail postafiók intelligens spam-szűrő rendszerrel van ellátva, amely automatikusan elkülöníti a spamaket vagy spam-gyanús leveleket. Sőt, az egyes programok képesek akár automatikusan törölni vagy blokkolni a nem kívánatos e-maileket.

Álcázzuk az e-mail címünket. Amikor valamilyen nyilvános oldalra iratkozunk fel, alakítsuk át kicsit az e-mail címünket úgy, hogy annak kitalálása csak emberek számára legyen lehetséges. A legokosabb, ha a @ (kukac) jelet álcázzuk, hiszen a legtöbb spam-robot ezek alapján azonosítja az e-mail címeket. Használjunk például szöveget helyette: en -kukac- vallalkozas -pont- com. A lényeg, hogy minél szokatlanabb legyen, azonban egy emberi agy számára ne okozzon különösebb fejtörést a kitalálása.

Ha lehetséges rejtsük el az e-mail címet. Egyes weblapokra való feliratkozásnál külön opcióként beállíthatjuk, hogy jelenjen-e meg a címünk az oldalon vagy sem. Itt okosabb, ha az e-mail cím elrejtését választjuk, így a spamek ellen biztosan védelmet élvezhetünk, a többi felhasználótól pedig valószínűleg így is kaphatunk üzeneteket (pl. belső üzenetküldővel).

Olvassuk el a weblapok adatvédelmi nyilatkozatait. Mielőtt valamilyen internetes szolgáltatásra, banki ügyintézésre, hírlevélre stb. feliratkoznánk alaposan tanulmányozzuk ki annak adatvédelmi nyilatkozatát. Itt általában leírják, hogy mi történik a megadott adatokkal, milyen formában teszik közzé, átadják-e harmadik félnek stb. Ha a szöveg veszélyesnek tűnő részeket tartalmaz, esetleg az oldalon egyáltalán nincs ilyen nyilatkozat, akkor alaposan gondolkozzunk el azon, hogy megadjuk-e vagy sem személyes adatainkat.

Mit (ne) tegyünk, ha mégis spamet kapunk?

Spam könyvtárAkármennyire is odafigyelünk előfordulhat, hogy kéretlen levelet kapunk. Nézzük meg, mi a teendő az ilyen esetekben!

Először is soha ne válaszoljuk a nem kért levelekre! Ha válaszolunk rájuk, azzal csak a küldőnek adunk további információkat. Az is értékes információ számára, hogy az általa küldött e-mailt megkaptuk és az e-mail cím, amelyre ezt küldte, valódi. Könnyen előfordulhat, hogy a válasz hatására ezután még több e-maillel fog bombázni.

Soha ne vásároljunk olyan terméket, amelyet kéretlen levélben ajánlanak nekünk. Már maga a tény is, hogy elérhetőségeinket tisztességtelen úton szerezték meg, arra enged következtetni, hogy maga a termék vagy szolgáltatás sem minőségi, vagy az egész üzlet kamu, egy nagy átverésről van szó (hiszen semmilyen információnk sincs a küldő kilétéről).

Soha ne higgyünk a levélszemétben érkező jótékonysági felhívásoknak. Szinte minden ilyen esetben valamilyen átverésről va szó. Ha mégis valódinak tűnik az akció, akkor mindenképpen ellenőrizzük a küldő kilétét, mielőtt bármit is lépnénk.

Soha ne nyissunk meg ismeretlen vagy kétes feladótól e-mailben érkező csatolmányokat, a csatolt dokumentumok ugyanis könnyen lehetnek vírusosak. Az ilyen leveleket ajánlatos azonnal, megnyitás nélkül törölni. Ha mégis megnyitnánk, mindenképpen ellenőrizzük le valamilyen víruskeresővel!

Ne továbbítsunk láncleveleket! A legtöbb esetben itt is valamilyen átverésről van szó, jó esetben valamilyen tréfáról. Az ilyen levelek csak az időnket rabolják, fennáll a vírusfertőzés esélye, ráadásul lehetetlen követni, hogy ki kinek küldte tovább, így a beígért (pénz és/vagy szerencse) jutalmak rendszerint elmaradnak.

Jelentsük fel a spammelőket!

Spam feljelentésEgyes e-mailküldő programok (postafiókok) rendelkeznek olyan opcióval, amellyel jelezni tudjuk, ha nem kívánatos levelet kapunk. Amennyiben egészen bizonyosak vagyunk benne, hogy egy ilyen esettel állunk szemben, nyugodtan jelentsük fel a levél küldőjét, így talán a továbbiakban sem mi, sem mások nem fogunk hasonló e-maileket kapni az illetőtől.

Ha a programunk nem rendelkezik ilyen lehetőséggel, akkor jelezhetjük észrevételünket a levélszemétküldő internetszolgáltatójánál is (a címben a @ utáni részből kiderül ki is az), akinek jogában áll bizonyos intézkedéseket és/vagy kitiltásokat eszközölni.

Érdekes kezdeményezés indult Magyarországon, amelynek keretében létrehozták a WikiSpam nevű weblapot, ahol többek között szerepel a magyar spamterjesztők feketelistája, valamint a pellengérre állított magyar magánszemélyek és vállalatok listája, amelyek spameket küldtek 2009-ben. Az oldalon segítséget kaphatunk a spammelők feljelentéséhez is.

Spam-csapda

Spam-csapdaNeked is eleged van a spamekből? Készen állsz, hogy felvedd velük a harcot? Csapdát állítunk és visszavágunk nekik!

Hogyan működik? Egyszerűen generálunk az oldalon jó néhány hamis e-mail címet, amelyeket kizárólag a spam-robotoknak szánunk. Valahányszor egy ilyen program címgyűjtés gyanánt oldalunkra téved, adatbázisát párezer értéktelen címmel tömjük tele. Ez neki idő, pénz és erőforrás-veszteség – nekünk pedig egy kis elégtétel.

Kedves spam-robotok, itt várunk benneteket!

Ha érdekelnek a hamis e-mail címek nyugodtan kattints a fenti linkre! Ha pedig te is csatlakoznál az akcióhoz, nem kell mást tenned mint, hogy belinkeled ezt a cikket, ezzel keserítve meg a spam-küldők munkáját.

Hasonló elven működő, népszerű anti-spam weblap a spampoison.com is. Az ilyen erősen felkapott oldalakkal azonban az a baj, hogy a spam-robotok egy idő után felismerik őket, így már nem dőlnek be a cseleiknek. Ezért inkább a saját weboldalunkat ajánljuk belinkelésre.

 

Hozzászólások

{Az e-mail címet és a hozzászólást aktivációs levéllel ellenőrizzük.
Nem jelenítjük meg és nem adjuk ki harmadik félnek.}

Hogyan formázhatom a hozzászólásomat?

#1  sadem@freemail.hu  –  2010.05.31. 11:08

Érdekes...Akkor a postaládámat mért gyűrhetik tele minden nap szórólapokkal? Arra se vagyok kiváncsi és a kutyám is utálja ezeket a kihórdókat. Megzavarják a nyugalmunkat!És nektek minek az email címem? Én semmi kivetni valót nem látok a kéretlen mailokban. Én is több címet használok. A fontosat sehol nem regisztráltatom és kész. Haggyuk már a diktatúrát!!!

Írás jellemzői

Szerző

Buzogány László

Jogok

Az írás tartalmának bármilyen felhasználása csak a szerző engedélyével lehetséges.

Kategória

INFÓ (Általános tudnivalók, válaszok a leggyakrabban feltett kérdésekre – ügyfeleknek ajánljuk.)

Feltöltve

2009.11.05.

Módosítva

2020.02.06. 00:49

Hozzászólás

1 darab

Címkék

email cím, e-mail címek, email cím elrejtése, spam, levélszemét, védelem a spamek ellen, spam védelem, anti spam, kéretlen email, küzdelem a spamek ellen, spam szűrés, spam szűrő, spam elleni védelem a weblapon, nincs spam, tökéletes védelem a nem kért levelek ellene, védekezés a nem kívánt levelek ellen, nem kívánatos levelek, spam robot, böngésző

Kapcsolódó írások