Keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás (SEO – Search Engine Optimization) napjaink egyik legkeresettebb webes szolgáltatása, pedig mindössze néhány nagyon egyszerű és logikus módszer megfelelő alkalmazásáról van szó. Írásunkban felfedjük a keresőoptimalizálás titkait, megmutatjuk mit kell tenned, hogy weblapod jól szerepeljen a keresőkben.

Hogyan írassuk fel weblapunkat a keresőkre?

A weblapkészítő egyik legfontosabb feladata felíratni a weblapot a különböző keresőkre (mint a Google vagy a Yahoo!). Ez történhet direkt módon, speciálisan erre a célra kifejlesztett eszközök segítségével (a Google-ra pl. az Add your URL to Google oldalon) vagy indirekt módon azáltal, hogy weblapunk linkjét elhelyezzük valamely, a kereső számára már ismerős weblapon. Az első módszer valamivel hatékonyabb, de így is hetek telhetnek el, míg weblapunk megjelenik a keresési találatokban.

Mit csinálnak a keresők?

A keresők óriási adatbázisokban tárolják a weblapok adatait. Azért, hogy aktualitásukat megőrizzék, időről időre végigpásztázzák az interneten az ismert és még ismeretlen oldalakat, új tartalmak után kutatva. Linkről linkre ugrálnak, ezért fontos, hogy weblapunk minden oldalához vezessen út (link), amelyen a keresők megtalálhatják. Érdemes tudni, hogy a gyakrabban frissülő oldalakhoz többször is visszatérnek, a kevésbé frisseket viszont ritkábban látogatják.

Google

Az indexelés során a keresők osztályozzák az oldalainkat a rajtuk szereplő szavak szerint. Ettől kezdve az illető kulcsszóra a mi weblapunk is megjelenik a keresőben. Azt, hogy adott szóra vagy kifejezésre oldalunk hányadikként jelenik meg a keresési találatokban, az oldal adott kulcsszóra mért relevanciája, valamint az oldal PageRankje befolyásolja.

Mi az a PageRank?

A PageRank egy 0–10 közötti egész szám, amely az oldal „értékét” jelenti a keresők szemében. Kiszámítását több tényező is befolyásolja, de a legfontosabb, hogy hányan hivatkoznak az adott weblapra, és azok milyen PageRankkel rendelkeznek. (Úgy van ez mint az embereknél: valaki annál fontosabb, minél több fontos ember tartja annak.)

Ellenőrizd egy oldal PageRankjét itt:

Mit jelent a keresőoptimizálás?

A keresőoptimalizálás során megpróbáljuk oldalaink adott szavakra mért helyezését növelni a keresőkben. Nem véletlenül írtuk, hogy „megpróbáljuk”, hiszen semmilyen garancia sincs arra, hogy ez sikerülni is fog. Keresőoptimalizálásra több módszer is létezik, viszont sosem tudhatjuk, hogy mások nem csinálják-e meg ugyanazt, esetleg jobban.

Mik azok a kulcsszavak?

Helytelen azt mondani, hogy weblapunkat keresőre optimalizáljuk. Az optimalizálás célja ugyanis az, hogy bizonyos kulcsszavakra (vagy azokból alkotott kifejezésekre) rákeresve weblapunk egy adott oldala jó helyezést érjen el a keresési találatokban.

Éppen ezért, már jóval a weblapkészítés megkezdése előtt el kell gondolkoznunk azon, hogy mely szavakra/kifejezésekre szeretnénk találatokat szerezni. Azért, hogy eredményeiket felülmúlhassuk, a keresőszavak felkutatását kezdjük a konkurens weblapok elemzésével. Vizsgáljuk meg, milyen szavakra, milyen módszerekkel érnek el eredményeket, és reális célokat kitűzve mérlegeljük, hogy mi az amit jobban csinálhatnánk. Ha egy adott szónak/kifejezésnek már nagyon nagy a „lefedettsége”, találjunk ki olyan kombinációkat, amelyekre a mi oldalaink jobban szerepelhetnének a keresőben. Statisztikák szerint a Google-keresések 20–25%-a új kifejezésekre irányul. Érdemes tehát kreatívnak lenni!

Hasznos tippeket kaphatunk kulcsszavakra a Google Keyword Tool használatával, amely adott szavakhoz hasonló vagy ugyanolyan kontextusban előforduló, más szavakat javasol. Értékes információkhoz juthatunk a Google Insights for Search által is, amely a megadott kulcsszavakra való rákeresések számát vizsgálja adott időszakra és/vagy helységre vonatkoztatva.

Google Keyword ToolGoogle Insights for Search

A keresőoptimalizálás titkai

Tapasztalataink, hozzáértő fórumozók és egy szakemberekből álló csoport megkérdezésével készített tanulmány alapján összegyűjtöttük a keresőoptimalizálás legfontosabb trükkjeit és módszereit – bemutatásuk fontossági sorrendben történik.

1. Az oldal címe

A title tag segítségével adhatjuk meg egy oldal címét: ez jelenik meg a böngésző címsorában, valamint a keresési találatok listájában. Az optimalizálás során a legfontosabb feladat a kulcsszó/kulcsszavak szerepeltetése a címben. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy a szövegeket elsősorban embereknek írjuk, fogalmazzunk ezért érthetően és helyesen – a keresőmarketing nem cél, hanem eszköz!

2. Az oldal népszerűsége az interneten

Erről korábban már beszéltünk a PageRank kapcsán, ugyanis arról van szó, hogy oldalunk annál népszerűbb a keresőkben, minél többen hivatkoznak rá. A hivatkozó oldalak számán kívül, nagyon fontos azok minősége (PageRankje), relevanciája a mi oldalunk tartalmára nézve, valamint a bejövő link szövege (szerepelnek-e benne az adott kulcsszavak?). A keresők azt is értékelik, ha az oldalunkra mutató linkek száma idővel tovább gyarapodik.

3. Az oldal életkora

A keresők a tartalom mellett nagy hangsúlyt fektetnek a bizalomra. Ezt a tényezőt leginkább az oldal tartalmának kora, valamint a külső hivatkozások száma és minősége befolyásolja. Minél kompetitívebb egy adott kifejezés, annál nagyobb hangsúlyt kap a bizalom szorzója és kevesebbet a tartalmi szempontok.

4. Az oldal weblapon belüli népszerűsége

Ez azt jelenti, hogy mennyire gyakran hivatkozunk az adott oldalra a saját weblapunkon belül. Az oldalak belső relevanciáját az egymásra mutató linkek számával, vagy például weblaptérkép (sitemap) létrehozásával befolyásolhatjuk. A sitemap segítségével ugyanis befolyásolhatjuk az oldalak egymáshoz viszonyított súlyát.

5. Az oldal tartalma

Ez az, amit úgy szoktak emlegetni, hogy keresőbarát tartalom. A kereső ugyanis szereti a bő, jól strukturált, változatos és a kulcsszavakra nézve releváns szövegeket, viszont kifejezetten utálja a zavaró tényezőket, mint például oda nem illő reklámokat, halmozott kulcsszavakat, JavaScript kódokat vagy a tartalommal összekevert design elemeket. Ugyanezen szabályok érvényesek a weblapról letölthető dokumentumokra is, ugyanis a keresők indexelik a PDF és DOC fájlokban szereplő kulcsszavakat is.

6. A kulcsszavak relevanciája a tartalomban

Itt egyszerűen arról van szó, hogy az oldalnak főleg arról kell szólnia, amilyen kulcsszavakra szeretnénk, hogy megtalálják.

7. Külső oldalakra mutató linkek minősége és relevanciája

Elsőre nehéz elhinni, de az is befolyásolja az oldal keresési eredményeit – és nem is kicsit –, hogy milyen külső forrásokra hivatkozunk benne. (Emberi párhuzammal élve: madarat tolláról, embert barátjáról.) Főleg új oldalak esetén van ennek jelentősége, hiszen segít a keresőnek besorolni az oldal témáját.

8. Kulcsszavak a címsorokban

Eléggé egyértelmű, hogy a címsorokban (h1, h2, h3 stb. tagok) elhelyezett kulcsszavak nagy jelentőséggel bírnak a keresők szemében. Általában az a jó, ha egy oldalnak egyetlen főcíme (h1-e) van – és ez megegyezik az oldal címével (title tag) –, amelyet több fejezetcím és alcím (h2, h3 stb.) követ hierarchikus rendben.

9. A szöveges tartalom mennyisége

A szakemberek szerint ez is befolyásolja az oldal megítélését. Valószínűleg azért, mert a több szöveg több kulcsszó használatára ad lehetőséget, a keresők pedig a sok szöveget a téma alapos körüljárásának vélik. Mi mindenesetre azt javasoljuk, ne a keresők kedvéért írj nagy, hosszú szövegeket, hanem a látogatóid megfelelő informálása végett.

10. A szöveges tartalom minősége

A jó minőségű tartalomnak mind a látogatók, mind a keresők egyaránt örülnek. Ebben talán semmi meglepő sincsen.

11. Domainnév

Egy jól kiválasztott domainnév aranyat ér, hiszen a névben szereplő szó vagy szavak nagyon sokat számítanak a találati helyezéseknél. Több kulcsszó előfordulása esetén ajánlott kötőjellel elválasztani azokat. A túl sok kötőjel vagy a nagyon hosszú domainév használata nem ajánlott.

12. Az oldal URL-jében szereplő kulcsszavak

Keresőoptimalizálási szempontból, hasonlóan a domainnévhez, az URL (Webcím, az oldal linkje.) egyéb részeiben elhelyezett kulcsszavak is sokat nyomnak a latban. Éppen ezért, ha lehetséges használjunk mindenhol tiszta URL-ket, amelyekben feltüntetjük az oldal címét és/vagy néhány fontosabb kulcsszót (pl. http://weblap.ro/keresooptimalizalas).

13. Látogatottsági statisztikák

Google Analytics

A Google Analytics és a Google Toolbar használatával a Google hozzáférhet oldalaink nézettségi adataihoz (mint az oldalon eltöltött idő, átkattintási arány vagy a direkt forgalom) és nem kizárt, hogy ezeket használja is.

14. Képek

A képeket két dolog miatt érdemes optimalizálni: a képek – az őket leíró részekkel együtt – segítik a keresőket az oldal tartalmának jobb megítélésében, illetve a képkeresőkben elért eredmények további látogatókat hoznak az oldalunkra.

A legfontosabb dolog, amit a képek használatakor meg kell tenni, az az alt attribútum megadása, és abban minél több kulcsszó szerepeltetése. Az alt-ban szereplő szöveget a böngészők akkor használják, ha a képet nem tudják vagy nem akarják megjeleníteni, a keresők számára pedig hasznos segítség a kép tartalmának besorolásában. Fontos még a képfájl elnevezése is, amelyre az URL-knél már említett szabályok érvényesek. A képek megítélésében szerepe van még a képet körülvevő szövegnek, és az abban szereplő kulcsszavaknak.

Ha nagyon biztosra akarunk menni, akkor készíthetünk külön oldalt a kép számára, amelyben feltüntetjük a kép címét és egyéb adatait – ezt az oldalt pedig az adott képhez linkeljük.

15. Az oldal frissítésének gyakorisága

A keresők értékelik, ha egy oldal tartalma folyamatosan bővül, frissül és változik. Ennek folyományaként az oldalt gyakrabban keresik fel. Természetesen az oldal típusától függ, hogy szükséges-e, kell-e vagy lehet-e rajta idővel változtatni.

16. Kiemelések

A kiemelések (strong, bold tagok) segítségével felhívhatjuk a keresők és a látogatók figyelmét a kontextus egyes részeire.

17. Meta description

A meta description az oldal tartalmának leírására szolgál. Az oldalon nem jelenik meg, de a keresési találatokban igen. Ez az a szöveg, amelyet a cím után láthatunk. Fontos, hogy tartalmazza a megfelelő kulcsszavakat, megfogalmazását tekintve legyen érthető, rövid és frappáns. Figyeljünk arra, hogy minden oldalhoz egyedi leírást adjunk. Továbbá nem ajánlott a 150 karakternél hosszabb leíró szövegek használata.

18. Helyesírási hibák elkerülése

Már-már presztízskérdés, hogy szövegeinkben ne forduljanak elő helyesírási hibák – erre különösen figyeljünk, ha szükséges, nézessük át írásainkat valakivel. Ezen túlmenően a keresők számára sem mindegy, hogy egy adott szót megtalál vagy nem a szövegben.

19. Helyes HTML-szintaxis használata

Nagyon fontos, hogy weblapunk forráskódja ne tartalmazzon hibákat vagy értelmezhetetlen elemeket. Ez ugyanis nemcsak a böngészőkre, hanem a keresőkre is hatással lehet. Érdemes a használatba vétel előtt valamilyen validatorral átnézetni a weblapot és kijavítani a hibákat.

20. Meta keywords

A meta keywords azon része az oldal forráskódjának, amelyben felsorolhatjuk kulcsszavainkat. Érdekes módon napjainkban egyre kevesebb jelentőséggel bír (a Google-ben legalábbis). Annak végképp nincs értelme, hogy olyan szavakkal zsúfoljuk tele, amelyek aztán meg sem jelennek a szövegben.

 

Hozzászólások

{Az e-mail címet és a hozzászólást aktivációs levéllel ellenőrizzük.
Nem jelenítjük meg és nem adjuk ki harmadik félnek.}

Hogyan formázhatom a hozzászólásomat?

Írás jellemzői

Szerző

Buzogány László

Jogok

Az írás tartalmának bármilyen felhasználása csak a szerző engedélyével lehetséges.

Kategória

INFÓ (Általános tudnivalók, válaszok a leggyakrabban feltett kérdésekre – ügyfeleknek ajánljuk.)

Feltöltve

2009.09.06.

Módosítva

2020.02.06. 00:49

Címkék

keresőoptimalizálás, google optimalizálás, optimalizálás, seo, search engine optimization, pagerank, pagerank ellenőrzés, kulcsszó, kulcsszavak, keresőszó, keresőszavak, meta, kereső, keresők, keresés, keresőbarát, indexelés, google, yahoo, alt, title, meta, description, keywords, weblap, oldal

Kapcsolódó írások