Hogyan kérjünk árajánlatot?

A weblapkészítés megkezdése előtt mindig célszerű árajánlatot és határidőt kérni a programozótól és/vagy designertől, így pontosan tudni fogjuk, hogy mit, mennyiért és mikorra várhatunk. Írásunkban bemutatjuk, hogyan kell pontos árajánlatot kérni/kapni.

Hogyan ne kérjünk árajánlatot?

Klienseink gyakran keresnek meg azzal az egyszerűnek tűnő kérdéssel, hogy mennyibe kerül egy weblap. Ez pontosan olyan, mintha azt kérdeznénk egy ingatlanügynöktől, hogy mennyibe kerül egy lakás. Az sem sokat segít, ha elmondják, hogy webáruházra vagy személyes honlapra gondoltak. Ne csodálkozzunk tehát, ha a weblapkészítő ilyenkor azt válaszolja: hááát, körülbelül 200 és 20 000 € között.

Tisztázzuk a részleteket!

Legokosabb, ha még az ajánlatkérés előtt konzultációt kérünk a weblapkészítőtől, amelyen tisztázzuk a feladat összes részletét. Ez alapján ő pontosan tudni fogja, hogy mire kell az árajánlatot adnia, mi pedig a megbeszélés során rengeteg új ötletet/tanácsot nyerhetünk a weblapra vonatkozóan. Az ilyen megbeszélések általában ötletbörze (brainstorming) stílusban zajlanak – gyakran akár több résztvevő jelenlétében –, így a végeredmény rendszerint sokkal átgondoltabb és kreatívabb lesz, mint ha mi magunk találtuk volna ki.

Ha úgy gondoljuk, hogy egészen pontos elképzeléseink vannak a weblap külalakjával és működésével kapcsolatban, akkor elegendő, ha ezeket az információkat leírjuk és elküldjük a weblapkészítőnek. Megbeszélésre valószínűleg így is szükség lesz, de ha mindent részletesen leírtunk, akkor ez ráér az árajánlat elfogadása után is.

Nélkülözhetetlen információk az árajánlatkéréshez

Az alábbiakban összefoglaljuk azokat az információkat, amelyeket mindenképpen ajánlatos megadni/elküldeni a weblapkészítőnek, mielőtt árajánlatot kérnénk:

 • Milyen típusú weblapról van szó? Személyes vagy céges weblap, informatív weblap, webáruház, katalógus, portál, nyilvántartórendszer stb.
 • Milyen részei vannak? Felsorolhatjuk a menüpontokat és almenüpontokat, külön leírva, hogy melyiknél milyen típusú tartalomra gondoltunk. Különös figyelmet fordítsunk a főoldal leírására, amely rendszerint a legösszetettebb oldal a weblapon. Ha termékekről vagy valamilyen listáról van szó, akkor részletesen adjuk meg, hogy milyen típusú elemeket tartalmazzon (név, cím, kép, leírás stb.). Webáruház esetén döntsük el, hogy akarunk-e on-line rendelési lehetőséget beépíteni (ha igen, milyent: küldjön egyszerű értesítő e-mailt, vagy rögzítse a rendelést adatbázisban), kívánunk-e kártyaelfogadásos rendszert használni. Gondoljuk át, hogy szeretnénk-e kliensadatbázist építeni, ha igen, milyent? Szükséges-e regisztráció, jelszóemlékeztető, hírlevélrendszer, fórum, üzenetküldés stb. az oldalon? Tartalmaz-e az oldal belső keresőt, üzenetküldő űrlapot, RSS-t stb.?
 • Egy vagy többnyelvű lesz a weblap?
 • Szükséges-e adminisztrátori felület? El kell döntenünk, hogy a weblap mely részei lesznek statikusak – előre legyártott szöveggel, képekkel stb., amelyek később csak a weblapkészítő által módosíthatók –, illetve mely részei lesznek dinamikusak (szerkeszthetők) – ilyent használnak például webáruházaknál termékek bevitelére és módosítására, vagy a hírek szerkesztésére.
 • Mit várunk el az oldal keresőkben való szereplésétől? Mindenképpen beszéljük meg a weblapkészítővel, hogy milyen keresőoptimalizálási technikákat használjunk a weblapon. Külön szögezzük le, hogy mit tartalmaz ebből az alapár és miért kell esetleg órabért vagy sikerdíjat fizetni. Ha szeretnénk, hogy bizonyos linkgyűjteményekbe, webes katalógusokba, testvéroldalakra is felkerüljön az oldalunk linkje, azt külön jelezzük.
 • Szükség van-e egyedi logóra? Ha igen, részletesen adjuk meg az elvárásainkat. Írjuk le a cég profilját, célkitűzéseit, hitvallását, szlogenjét stb. Ha vannak a cégnek speciális színei vagy formái, azokat gyűjtsük össze és adjuk oda a logó tervezőjének.
 • Milyen legyen a design? Adjuk meg a weblap külalakjára vonatkozó elképzeléseinket, írjuk le minden elvárásunkat a design-nal kapcsolatban. Ha vannak kedvenc oldalaink, képeink, prospektusaink, plakátjaink, amelyekhez hasonló stílusú weblapot szeretnénk, azokat mind gyűjtsük össze. Tanulmányozzuk a konkurencia weboldalait, és ha találunk jó ötletet rajtuk, akkor azt mindenképpen mutassuk meg a designernek, így egészen pontos képet alkothat az elképzeléseinkről.
 • Van-e már megvásárolt domainnév a weblapunkhoz? Ha igen, írjuk meg, hogy mi az, ha nincs kérjük ki a weblapkészítő véleményét is a névválasztással kapcsolatban. Azt is jelezzük, ha szeretnénk, hogy ő intézze az új domainnév lefoglalását.
 • Igényelünk-e tárhelyet? Ha van már tárhelyünk, azt mindenképpen közöljük a weblap készítőjével. Ha nincs, kérjük meg, hogy ajánljon tárhelyszolgáltatót és/vagy rendezze az adminisztrációs teendőket. Az árajánlatban mindenképpen külön szerepeljen a domainnév és a tárhely ára! A weblap.ro speciális tárhely akciójának megtekintéséhez klikk ide.
 • Szereténk-e a weblaphoz egyedi e-mail címeket? Ha igen, hány darabot, melyek ezek? Szeretnénk-e valamilyen külső (például Gmail-es) felületet használni a levelezésünkre?
 • Szeretnénk-e valamilyen statisztikai eszközt használni? Ezekkel a programokkal elemezni lehet a látogatók számát, a látogatások forrását vagy éppen a megtekintett tartalmakat. Külön jelezzük, ha igényeljük ezeket a szolgáltatásokat!

Egy weblap árát nemcsak a benne szereplő funkciók, hanem azok kidolgozottsági és minőségi szintje is befolyásolja. Éppen ezért célszerű azt is közölni a weblapkészítővel, hogy milyen költségvetéssel számolunk, azaz mennyit vagyunk hajlandóak áldozni a projektre (ami persze nem azt jelenti, hogy ennyibe is fog kerülni a weblap).

Árajánlatkérés előtt javasoljuk tanulmányozásra A weblapkészítés lépései című írásunkat, amelyben a teljes folyamatot leírjuk lépésről lépésre. Ha gyors választ szeretnél, használd a Mennyibe kerül egy weblap? oldalon található táblázatunkat, amellyel hozzávetőlegesen kiszámíthatod jövendőbeli weblapod árát!

 

Hozzászólások

{Az e-mail címet és a hozzászólást aktivációs levéllel ellenőrizzük.
Nem jelenítjük meg és nem adjuk ki harmadik félnek.}

Hogyan formázhatom a hozzászólásomat?