A weblapkészítés lépései

Klienseink nagy része a következő három kérdés egyikével indítja a beszélgetést: hogyan készül egy weblap?, mi szükséges hozzá? és mi mennyibe kerül? Összefoglaljuk a weblapkészítés főbb lépéseit, elmondjuk melyik fázisban mit kell tenned, miről kell döntést hoznod, mik a lehetőségeid és, hogy mit várhatsz a pénzedért!

1. Ötletgyűjtés

Mielőtt szakemberhez fordulnál, gondolkozz el azon, hogy pontosan mit is szeretnél. Keress (Használd a Google-t!) az interneten hasonló jellegű weblapokat, és gyűjtsd össze a legjobb ötleteket és megoldásokat. Inspirációforrás lehet egy könyv, egy magazin, de egy plakát is. Ha megtetszik egy weblap vagy annak egy része, egy kép, egy stílus vagy akár egy szín, azt mind gyűjtsd össze, hogy később megmutathasd a weblap készítőjének.

2. A megfelelő szakember kiválasztása

Nagyon sokan ott tévednek, hogy pénzügyi megfontolásból vagy csak kényelemből egy ismerősre, a szomszéd srácra vagy a rokonukra bízzák a weblapkészítést. Az ilyen történetek általában úgy végződnek, hogy egy-két kínlódással teli év után, végül szakemberhez fordulnak, miközben vállalkozásuk időt és pénzt veszít, lejáratva magát az internetes piacon.

A profi weblapokat a webprogramozók {A programozók különböző területekre szakosodnak. Vannak akik asztali alkalmazásokat készítenek, vannak akik mobiltelefonra írnak programokat, vannak akik weblapokat készítenek. Ez utóbbiakat nevezzük webprogramozónak. Szakterülettőt függően az egyes programozók különböző programozási nyelvekhez értenek. A webprogramozók általában a HTML, PHP, ASP és/vagy JSP nyelvek szakértői.} készítik. Általában szükség van még egy designerre is, aki a weblap kinézetét tervezi meg. A weblapkészítő cégek a nagyobb kapacitás érdekében több programozót és designert is foglalkoztatnak. Egy átlagos weblap elkészítéséhez azonban elég egy programozó és egy designer.

A feladatra alkalmas személyek/cég kiválasztásakor kérd el a referenciáikat, kérdezd meg volt klienseiket, hogy elégedettek voltak-e a munkájukkal. Minden programozónak és designernek egyedi stílusa van – fontos, hogy ez a stílus találjon a te elképzeléseiddel.

3. Megbeszélés

Elérkezett az első nagy megbeszélés ideje. Ezen mutatod be a programozónak/designernek az elképzeléseidet, elvárásaidat a weblappal kapcsolatban. A megbeszélés általában személyes találkozással is jár, de előfordulhat, hogy az egyeztetés telefonon vagy webkonferencián történik, az összegyűjtött anyagokat pedig e-mailben küldöd el. Általában az első megbeszélés a leghosszabb (legalább 3–4 óra), de előfordul, hogy további alkalmakra is szükség van.

A megbeszélés „ötletbörze” stílusban zajlik, azaz mindkét fél újabb és újabb ötletekkel, javaslatokkal áll elő, mígnem egy közös, kompromisszumos megoldás nem születik. Technikai kérdésekben érdemes a programozóra hallgatni, mert neki van nagyobb tapasztalata a témában. A megbeszélés célja, hogy kialakuljon a weblap struktúrája, funkciói és egy vázlatos elképzelés a külalakot illetően. Általában ez a megbeszélés ingyenes, fizetni csak az árajánlat elfogadása után kell.

4. Domainnév kiválasztása

A domainnév (doménnév, tartománynév, internet cím vagy webcím) egy egyedi azonosító az interneten (pl. weblap.ro). A domainnév lehetőséget biztosít a weblap elérésére a világ bármely pontjáról. A domainnév továbbá saját e-mail cím képzésére is alkalmas (pl. hello@weblap.ro).

A következő feladat tehát a megfelelő domainnév kiválasztása és lefoglalása. A domainneveket végződésük alapján két nagy csoportba oszthatjuk: nemzetközi fődomainek (mint például a .com (kereskedelmi célú, cégek számára), .org (szervezetek számára), .net (infrastrukturális célú, az infrastruktúrát biztosító intézmények, cégek számára), .info (információs oldalak) vagy .biz (üzleti célú oldalak)) és a nemzeti domainek (mint a .hu (Magyarország), .ro (Románia) vagy .eu (Európai Unió)).

A domainnevek kiosztását nemzetközi {ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, Kijelölt Nevek és Számok Internetes Társasága)} és országonkénti szervezetek ellenőrzik és menedzselik. Romániában az ICI–ROTLD {ICI (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, Nemzeti Informatikai Kutatási és Fejlesztési Intézet)
ROTLD (Romania Top Level Domain, Romániai Legfelső Szintű Domain)}
és partnerei, Magyarországon az ISZT {ISZT (Magyarországi Internetszolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesület)} partnerei foglalkoznak domainnév értékesítéssel. A .com, .org, .net, .info, .biz és .eu domainnevek évi 10–20 euróba {Romániában 39 RON (www.labs.ro), Magyarországon 5500 Ft (www.webs.hu)}, a .hu domainnevek évi 10 euróba {2500 Ft = 39 RON (www.webs.hu)} kerülnek. A .ro-s domainnevekért átlag 35 euró {149 RON (www.labs.ro)} egyszeri díjat kell fizetni. A domainnevek regisztrációja általában 1 nap, a .hu végződésűeké viszont 17 nap.

Itt ellenőrizheted, hogy szabad-e még a domain, amelyet kiválasztottál:

5. Webtárhely kiválasztása

A weblap fájl vagy fájlok összessége, amelye(ke)t valamely internetre kapcsolt gépen tárolunk. Ezek a szuperszámítógépek akár több ezer weblap tárolására is alkalmasak, de ami a legfontosabb, állandó internetkapcsolattal rendelkeznek – a weblapnak ugyanis mindig és mindenki számára elérhetőnek kell lennie.

Országszerte több cég foglalkozik tárhelyek eladásával. Habár különféle csomagokat kínálnak, az ár általában a rendelkezésre álló tárolási kapacitás függvénye. Egy romániai szolgáltató például 225 MB tárhelyet havi 15 RON (3,5 euró vagy 1000 Ft)-ért árul, egy magyarországi cég 100 MB tárhelyet havi 4000 Ft (14 euró vagy 60 RON)-ért biztosít. Az árak pedig a csomagok függvényében nőnek.

A következő lépés tehát a tárhely kiválasztása és megvásárlása. Jó tudni, hogy egy átlagos weblap működéséhez általában egy 100 MB-os, legkisebb csomag is elegendő. A szolgáltató, illetve a tárhelycsomag kiválasztásakor mindenképpen kérd ki a programozó véleményét!

Korlátlan webtárhely örök életre! További részletekért a weblap.ro tárhely akciójáról klikk ide! Azért, hogy erre többé soha ne legyen gondod a weblap.ro minden weblapjához, kedvezményes áron, örök életre szóló, korlátlan webtárhelyet biztosít!

Már csak ezért is megéri minket választani...

6. Árajánlat kérése

Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül egy weblap, szinte lehetetlenség válaszolni, mivel minden weblap más, egyedi igények alapján készül. Az árak általában 200 eurótól indulnak, az elkészítési idő pedig legkevesebb 1 hét. Bővebb információk itt: Mennyibe kerül egy weblap?

A munka megkezdése előtt mindig kérj árajánlatot és határidőt! Így pontosan tudni fogod, hogy mennyiért és mikorra várhatod a weblapod elkészültét. Ha szükségesnek érzed, a megbeszélt feltételeket szerződésben is rögzíthetitek. Hogyan kérjünk árajánlatot?

7. A design elkészítése

Miután az árajánlatot elfogadtad, a csapat elkezdheti a fejlesztést. Az első lépés a weblap külalakjának megtervezése. A megbeszélteknek megfelelően a designer egy vagy több tervet készít, amelyet további egyeztetések követnek, mígnem kialakul a végleges forma.

8. Programozás

Ebben a fázisban a programozó – a design alapján – elkészíti a weblap vázát. Ezután beépíti a szövegeket, létrehozza az adatbázist és leprogramozza a dinamikus elemeket – azaz egyenként legyártja a weblapot alkotó összes forrásfájlt. Ez a weblapkészítés legidőigényesebb része.

9. Weblap feltöltése

A korábban csak a programozó gépén működő, kész weblap felkerül a webtárhelyre és mindenki által elérhetővé válik.

10. Tesztelés

A készítők tesztelik a weblap működését és funkcióit. A tesztelés célja a hibák kiküszöbölése, valamint az utolsó simítások elvégzése.

11. E-mail címek létrehozása

A programozó létrehozza az általad kért e-mail címeket a domainhez (pl. office@domain.ro vagy laci@domain.ro). Igény szerint kérheted a standard (szolgáltató által biztosított) webmail vagy külső (pl. Gmail) felhasználói felület konfigurálását. Kérésre az is megoldható, hogy az újonnan létrehozott e-mail címeket átirányítsák egy már létező címre – így nem kell mindegyiket figyelni.

12. Webanalitikai eszközök telepítése

Ki ne lenne kíváncsi arra, hogy hányan nézik a weblapját? Ma már azt is megtudhatjuk, hogy ki, mikor, mit, meddig és milyen böngészővel nézte a weblapunkat. A különböző webanalitikai eszközök (mint például a Google Analytics) ezen kívül segítenek a látogatók szokásainak elemzésében, ezáltal pedig a weblapunk hatékonyságának növelésében.

13. Felíratás keresőkre

A weblapkészítés fontos mozzanata, amikor az elkészült weblapot felíratják a különböző keresők (Google, Yahoo! stb.) adatbázisába. Ettől számítva általában két hétnek kell eltelnie, mire a weblap megjelenik a keresési találatokban.

Promóciós és keresőoptimalizálási célokból érdemes a weblapot különböző webkatalógusokba, ismert oldalakba, fórumokba és partneroldalakba is felíratni/belinkelni. Minél több weblap hivatkozik ránk, annál könnyebben megtalálnak, és a keresőkben is jobb helyezést érhetünk el.

14. Átadás, fizetés

A projekt elkészült! A készítők hivatalosan is átadják a weblapot, elmondják vagy leírják a használatához szükséges tudnivalókat, elküldik az erre vonatkozó dokumentumokat, és megkapják a fizetségüket.

100%-os Elégedettségi Garancia! Referenciáink és elégedett klienseink beszámolóinak megtekintéséhez klikk ide! A weblap.ro minden weblapjára 100%-os elégedettségi garanciát vállal, vagyis kizárólag elégedett klienseitől fogad el munkadíjat!

Velünk tényleg nincs veszteni valód!

15. Karbantartás, további fejlesztések

Ritka az a weblap, amelyet örök életre készítenek. Változnak a szövegek, újabb modulokra lesz szükség, esetleg a technika fejlődése követeli meg a weblap átdolgozását, egyes részeinek modernizálását. Ha elégedett voltál a munkájukkal, a további fejlesztésekhez érdemes ugyanazt a csapatot felkérni, így pénzt és időt spórolhatsz meg. Ilyenkor a kisebb fejlesztésekért általában óradíjat kell fizetni, a nagyobb munkákra viszont érdemes külön árajánlatot kérni.

Pénzt és időt takaríthatsz meg azzal is, ha weblapodat már a kezdetektől úgy alakíttatod ki, hogy a gyakran változó részek (pl. hírek, termékek) általad is szerkeszthetőek legyenek.

Hibajavítási Garancia! Referenciáink és elégedett klienseink beszámolóinak megtekintéséhez klikk ide! A weblap.ro minden elkészült weblapjához fél éves hibajavítási garanciát vállal!

Nyugodt lehetsz, mert weblapod elkészülte után sem hagyunk magadra. Sőt, visszatérő klienseink jelentős ár- és prioritásbeli előnyökhöz is jutnak!

 

Hozzászólások

{Az e-mail címet és a hozzászólást aktivációs levéllel ellenőrizzük.
Nem jelenítjük meg és nem adjuk ki harmadik félnek.}

Hogyan formázhatom a hozzászólásomat?

#2  weblap.ro  –  2010.08.26. 14:22

László, már hogy bánnánk, várjuk jelentkezését!

#1  volvofék  –  2010.08.26. 13:38

2-3 hónapon belül önökkel fogom a lapom elkészíteni ha nem bánják,nagyon tetszett a bemutatkozás.Üdvözlettel Buzgó László